Oldal kiválasztása

RISHIKESH INDIA

Amikor elérkezel egy új út kezdetéhez azáltal, hogy befejeztél egy kihivásokkal teli utat, amit pár héttel korábban szintén új útnak neveztél.

NAPFÉNY. ÉLET. feltöltődés.
VIRÁGZÁS. Nyitás. Növekedés.

A jóga gondolata, az alapok gyakorlása végigkísérte az életemet, de nem mondhatnám azt, hogy a meditáción kívül az ászanák gyakorlása megjelent volna tudatosabban a mindennapjaimban. 

2019. nyarán, az Uganda Maraton lefutása után gondolkoztam el azon, hogy milyen tevékenységet kéne választanom, ami hosszú távon, akár élethosszig szolgálhatja a személyes fejlődésemet nemcsak szellemi, mentális szinten, hanem testi szinten egyaránt.

Nem vagyok valami hajlékony fickó, és soha nem is voltam az. Az is lehet, hogy bizonyos mozdulatokat, ászanákat a jövőben sem fogok tudni megcsinálni olyan módon, ahogyan az a nagykönyvben le van írva. Nem ez számít. A jóga tanári képzésen – Indiában – azt tanultam, hogy nem az ászana, mint póz a legfontosabb cél, hanem az, hogy a gyakorlás során kapcsolatba lépjek önmagammal, és felfedezzek valami régit, vagy újat ott legbelül, ami aztán segít továbbmenni az úton.

Meg kell mondanom, hogy működik. Szerintem már régen abbahagytam volna a gyakorlást, hiszen van amikor az úgynevezett kezdő, vagy középhaladó szintű pózok – a haladóról már nem is beszélek – nem úgy néznek ki, ahogyan azt a rajz mutatja.
Azt is hangoztatták az oktatóink Indiában, hogy ez nem egy VERSENY. Nem kell magamat másokhoz hasonlítani. Mindenkinek megvan a saját útja. Mindenki ott tart, ahol tart.

Lehet, hogy már Veletek is előfordult az, hogy bele sem kezdtetek a tornába, edzésbe vagy bármilyen aktivitásba, mert azt mondtátok magatoknak, hogy “Á ezt úgysem tudom megcsinálni” vagy “Nézd meg a képen azt a lányt vagy fiút. Hol vagyok én hozzá. Soha nem fogok így kinézni “. Úgy gondolom, hogy ez a sor folytatható lenne a végtelenségig. De itt van a STOP.

A jógának, és minden tevékenységnek valójában az az üzenete, hogy találd meg a saját jóérzésedet benne. Teljesen mindegy, hogy ki mit szól hozzá vagy milyen kommenteket fűz ahhoz, ami téged jó érzéssel tölt el. Magadnak és magadért csinálod.

Nekem a jóga (meditáció, ászanák, légzőgyakorlatok, mantrák) olyan, mint egy idegenvezető a turistacsoport számára. A jóga megmutatja, hogy még mit kell felfedeznem magamban, és hova juthatok el sokkal tudatosabb gyakorlás révén.

Amióta hazajöttem Indiából (2019. október vége), azóta minden nap felkelek reggel 5:00 és 5:30 között, hogy fejlesszem magamat a jóga által. A gyakorlás átlagosan 1-1,5 óra. Rengeteg akadályon és nehézségen átsegített ez a rutin.

A jóga kiváló arra, hogy segítsen tágítani, nyújtani a megfeszült gondolatokat, érzéseket. Hálás vagyok magamnak azért, hogy elkezdtem a gyakorlást, és lépésenkét, a testem üzeneteire figyelve, azokat követve tágítom a lehetőségeimet. Szuper látnom magamon a változást. Még van teendőm bőven. Személyi edzőként vagy jóga tanárként én sem vagyok tökéletes. Naponta tanulom, fejlesztem, javítom, korrigálom magamat.

Szeretnélek Titeket is arra buzdítani, hogy kezdjetek el még tudatosabban, még aktivabban élni. Teljesen mindegy, hogy milyen sport vagy szabadidős tevékenységet fogtok a jövőben csinálni. És az sem baj, ha valamit nem tudsz most megcsinálni, vagy néha komfortalannak érzed az edzést, a gyakorlatot, a tevékenységet.

Az egész életed ott van arra, hogy tökéletesedj. Csak el kell kezdeni…

Ez a templom Rishikesh, India egyik híres szentélye. A 13 emeletes Tera Manzil templom néven is ismert templomot Lord Shiva tartózkodási helyén építették. Több mint 400 évesnek gondolják. 

RISHIKESH, A VILÁG JÓGA FŐVÁROSA

Egyeztessünk időpontot online konzultációra

Megalkotjuk a legjobb edzéstervet számodra együtt

Share This

Share This

Share this post with your friends!